אם מיומנויות קשות עוזרות לנו להשיג עבודה, הרי שמיומנויות רכות הן אלו שמקדמות אותנו בעבודה.
מיומנויות רכות נמצאות במרכז הדוח שערכה ופרסמה בשנת 2019 לינקדאין. בסקר שבדק יותר מ-5,000 עובדים מוכשרים ב-35 מדינות ונועד לבחון את השינויים ביחסים בין מעסיקים לעובדים בשנים האחרונות, התגלו 3 מגמות חדשות הממחישות את השינוי ביחסים: מיומנויות רכות, גמישות בעבודה ושקיפות בשכר. בכתבה זו נתמקד במיומנויות רכות.
מן הדוח עולים כמה ממצאים מעניינים מאוד בנושא של מיומנויות רכות, ביניהם:
🟥 91% מהנשאלים מעריכים כישורים רכים כחשובים מאוד לעתיד הגיוס ולעתיד משאבי האנוש.
🟥 80% מהם מאמינים שמיומנויות רכות הופכות חיוניות יותר להצלחת הארגונים שלהם.
🟥92% מאנשי משאבי אנוש (HR) מחשיבים כישורים רכים כהרבה יותר חשובים מכישורים קשים.
🟥89% מעובדי משאבי האנוש טוענים שלעובדים גרועים בדרך כלל אין מיומנויות רכות.
🟥חרף החשיבות ההולכת וגוברת של מיומנויות רכות, רק ל-41% מהארגונים יש נוהל רשמי להערכת מיומנויות רכות ו-57% מהם מודים שהם מתקשים למדוד מיומנויות רכות בצורה מדויקת.
המסקנות שעולות מן הסקר הזה הן ברורות: בשוק העבודה המשתנה במהירות, אין די במומחיות טכנית. היא לבדה לא יכולה לנבא הצלחה בקריירה. נכון, מיומניות קשות ויכולות מקצועיות ספציפיות נותרו חיוניות, אולם מיומניות רכות, החוטים הבלתי נראים השוזרים יחדיו את הצוות ויוצרים שיתופי פעולה פוריים, חשובות מאוד לשגשוגם של עובדים ושל ארגונים.
עכשיו נשאלת השאלה עד כמה הכישורים האלה מפותחים בארגון שלכם?
ההבנה היכן עומדים העובדים שלכם היא הצעד הראשון לקראת שיפור משמעותי.
בצעו את סקר העובדים שלנו ב-,Great Place To Work, קבלו תובנות על המיומנויות הרכות של עובדיכם, והשוו את הביצועים שלכם לחברות מובילות נוספות.
אז מהן מיומנויות רכות? מדוע הן כה חשובות להצלחת הארגון והעובדים? האם מיומנויות רכות הן ענין מולד או נלמד? ואם הן נלמדות, כיצד ניתן לפתח מיומנויות אלו בקרב העובדים?
כל התשובות לכל השאלות ממתינות לכם בשורות הבאות…
מהן מיומנויות רכות?
מיומנויות רכות הן קבוצה של יכולות הקשורות לאופן שבו עובדים ומתקשרים עם אחרים. בין המיומנויות הרכות ניתן לציין: שיתוף פעולה ועבודת צוות, אינטליגנציה רגשית, חשיבה ביקורתית, מנהיגות, חברותיות, יצירתיות, כישורי תקשורת, יכולת פתרון בעיות, אסרטיביות, הסתגלות ועוד.
🛑תקשורת – היכולת להקשיב לזולת אך גם היכולת להעביר רעיונות בצורה ברורה. בעלי
כישורים תקשורתיים חזקים יודעים לנסח רעיונות בצורה ברורה, הם מקשיבים באופן פעיל
ומטפחים שיתוף פעולה, ותקשורת טובה הכרחית לפרודוקטיביות בעבודה.
🛑עבודת צוות – עבודת צוות מבטיחה שיתוף פעולה יעיל עם אחרים, תוך כיבוד נקודות מבט
מגוונות. עבודת צוות ושיתוף פעולה חשובים מאוד לא משנה מה התעשייה. פרויקט אריסטו
של גוגל למשל, זהו מחקר רב-שנתי שנועד לנתח מה גורם לצוותים להצליח, מצא שבטיחון
פסיכולוגי במקום העבודה, המטפח פתיחות ואמון, הוא הגורם המשמעותי ביותר בצוותים
בעלי ביצועים גבוהים (גוגל, 2015).
🛑כושר הסתגלות – היכולת להסתגל לתנאים חדשים, לאמץ שינויים ולצמוח מהם תוך שימור
החוסן הוא חשוב, קל וחומר בעידן של שינויים מהירים ומתמידים. אנשי מקצוע שיכולים
להתרגל לשינויים ולאמץ אתגרים חדשים משגשגים. כך לדוגמה, מחקר של Deloitte שנערך
ב-2021 מצא שארגונים בעלי כושר הסתגלות חווים צמיחה של 30% בהכנסות בהשוואה
לאלו שלא (Deloitte, 2021).
🛑פתרון בעיות – זהו כושר חשיבה יצירתי וביקורתי המסייע להתגבר על אתגרים ולפתור
בעיות. מעסיקים רבים מדרגים כישורי פתרון בעיות גבוה בכישורים המבוקשים. היכולת לנתח
מצבים, לצפות מכשולים, וליישם פתרונות יעילים היא קריטית בתפקידים ניהוליים ובתפקידי
בהם יש צורך בקבלת החלטות.
🛑אינטליגנציה רגשית – EQ זוהי היכולת לזהות ולהעריך את הרגשות שלנו ושל זולתינו.
היכולת להבין אחרים ולנווט במורכבויות חברתיות היא מנבא עיקרי להצלחה. מחקר של
TalentSmart מצא ש-EQ מהווה 58% מביצועי העבודה בכל סוגי המשרות (Bradberry &
Greaves, 2009).
יונתן פייטרה, הבעלים של Great Place To Work ישראל: 'שלא כמו מיומנויות קשות, שהן טכניות וניתנות למדידה כמו למשל: קידוד, ניתוח נתונים, ראיית חשבון, הוראה, ייצוג משפטי או ביצוע הליך כירורגי, מיומנויות רכות מתייחסות לאופן שבו עובדים מתקשרים עם אחרים ומנווטים דרך האתגרים במקום העבודה. אלו הן יכולות בלתי מוחשיות אך יש להם תפקיד מכריע בהצלחתו המקצועית של העובד. כמו כן, שלא כמו כישורים קשים, שהם ספציפיים לעבודה או תעשייה מסוימת, כישורים רכים הם אוניברסליים וניתנים להעברה בכל המקצועות."
בתמונה: יונתן פייטרה, הבעלים של Great Place To Work ישראל.
מיומנויות רכות – מולד או נלמד?
השאלה האם מיומנויות רכות הן מולדות או נלמדות היא שאלה מורכבת. יונתן פייטרה: "בעוד שאנשים מסוימים עשויים להיות בעלי נטייה הנראית מולדת למיומנויות רכות מסוימות, אחרים חסרים אותן. יחד עם זאת, נראה שיש הסכמה רחבה על כך שניתן לרכוש, לפתח ולשכלל כישורים רכים באמצעות תרגול, לימוד, הכשרה והתנסות."
כך החברות הטובות ביותר לעבוד בהן מפתחות מיומנויות רכות בצוותים
כישורי פתרון בעיות: חברת טכנולוגית המידע סיסקו (Cisco), מוסמכת Great Place To Work, משפרת את כישורי פתרון הבעיות של צוותי העובדים בחברה באמצעות תוכניות חדשנות, האקתונים וקבוצות חשיבה. ההנהלה מעודדת עובדים לחשוב בצורה יצירתית ולפתח פתרונות לבעיות בעולם האמיתי. סיסקו מציעה גם סדנאות לפתרון בעיות ותוכניות חונכות כדי לעזור לעובדים לפתח חשיבה ביקורתית ומיומנויות אנליטיות.
בתמונה: עובדי חברת סיסקו. מקור: https://www.greatplacetowork.com/certified-company/1000064
אינטליגנציה רגשית: חברת דלויט (Deloitte), הנמנית עם רשימת החברות הטובות ביותר לעבוד בהן שלנו ב-Great Place To Work, ידועה ביוזמות המיינדפולנס שלה וקידום בריאות הנפש של כלל עובדיה. לפי דו"ח פנימי שהחברה פרסמה, תרגול מיינדפולנס בקרב העובדים הביא לעלייה של 30% בשימור העובדים. בנוסף, העובדים דיווחו על שיפור ברמות המתח שלהם וברווחתם הכללית.
בתמונה: עובדי חברת Deloitte. מקור: https://www.greatplacetowork.com/worlds-best-profile/deloitte
עבודת צוות: חברת Salesforce, מוסמכת Great Place To Work, מטפחת סביבת עבודה של שיתוף ועבודת צוות על ידי ארגון פעילויות גיבוש לבניית צוות ויוצרת פרויקטים חוצי מחלקות בארגון המקדמים שיתופי פעולה בין מגוון מחלקות ועובדים. למשל "פרויקט Ohana" המפורסם של החברה. המונח 'Ohana' בהוואי פירושו בהוואי 'משפחה', ופרויקט זה ממלא תפקיד מרכזי באתוס של Salesforce, ומחלחל לכל תחום, מעובדי החברה ולקוחותיה ועד לשותפים עסקיים ויוזמות קהילתיות רחבות יותר. פרויקט זה נועד לקדם ערכים ואווירה משפחתית, לטפח קהילה גדולה שבה העובדים, המנהלים, השותפים העסקיים והלקוחות תומכים זה בזה, לומדים אחד מהשני ומשתפים פעולה תוך שמירה על כבוד הדדי.
בתמונה: עובדים במשרדי Salesforce. מקור: https://www.greatplacetowork.com/worlds-best-profile/salesforce
כושר הסתגלות: חברת הבניה והתשתיות ומוסמכת Great Place To Work – חברת Hilti מתמקדת בפיתוח כושר ההסתגלות של עובדיה על ידי עידוד העובדים ללמידה מתמשכת. היא מעודדת את עובדיה לקחת על עצמם תפקידים ואתגרים חדשים, מאפשרת לעובדים להתקדם בסולם הדרגות ומציעה שפע של הדרכות, לימודים והכשרות לפיתוח אישי ומקצועי לעובדיה.
בתמונה: עובדי חברת Hilti. מקור: https://www.greatplacetowork.com/worlds-best-profile/hilti
השקעה בפיתוח מיומנויות רכות כבר אינה אופציונלית, אלא הכרחית לבניית כוח עבודה גמיש ובעל ביצועים גבוהים. חברות המתעדפות עבודת צוות, תקשורת פתוחה, כושר הסתגלות, אינטליגנציה רגשית ויכולת פתרון בעיות יוצרות צוותים חזקים יותר, מטפחות חדשנות ומניעות הצלחה ארוכת טווח.
עכשיו נשאלת השאלה עד כמה הכישורים האלה מפותחים בארגון שלכם?
ההבנה היכן עומדים העובדים שלכם היא הצעד הראשון לקראת שיפור משמעותי.
בצעו את סקר העובדים שלנו ב-,Great Place To Work, קבלו תובנות על המיומנויות הרכות של עובדיכם, והשוו את הביצועים שלכם לחברות מובילות נוספות.
עברתם בהצלחה את הסקר?
מצויין! קבלו את הסמכתGreat Place To Work והצטרפו לקהילת החברות שנהדר לעבוד בהן.

יונתן פייטרה
יונתן פייטרה, מייסד Great Place To Work® Israel התחיל את דרכו בעולם השיווק ומילא תפקידים ניהוליים בכירים בחברות גלובליות מובילות כמו קוקה-קולה, נסטלה ויוניליוור. במהלך הקריירה שלו נחשף לתרבויות עבודה מגוונות ומעשירות.
בתקופת הקורונה, כאשר ראה את השינויים המשמעותיים בעולם העבודה, הבין יונתן את הצורך בקידום תרבות ארגונית שתסייע לאנשים לממש את הפוטנציאל שלהם ותעזור לארגונים למקסם את ההון האנושי שלהם. מטרתו היא ליצור סביבת עבודה שמיטיבה עם האנשים והעסקים כאחד. בעקבות תובנה זו, הוא החליט להקים את השלוחה הישראלית של חברת ®Great Place To Work.
יונתן הוא בוגר אוניברסיטת תל אביב, בעל תואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ותואר שני במנהל עסקים בהתמחות ביזמות, חדשנות וניהול טכנולוגי. הוא מרצה על מנהיגות וניהול, עם דגש על הקשר בין תרבות ארגונית להצלחה עסקית.